Bygg, Garden escapes, Garden hacks, Inspiration

Drömmen om ett orangeri

Drömmen om ett växthus eller ett orangeri har nog många. Så även jag. I helgen som gick var jag och inspekterade bygget av ett mycket vackert orangeri hos min vän @anangelinmyhome.

Det märks att hon har koll på hur hon vill ha det. I många år har hon samlat inspiration, funderat och skissat på vilken utformning som passar hennes behov bäst.

För det är just det. Man måste veta vad man vill. Vill man ha ett ställe att odla på, binda upp och låta tomater och gurkor frodas innanför rutorna? Vill man ha en vinranka som täcker in taket med sina härligt gröna blad och vindruvsklasar?

Eller vill man ha en plats att umgås, med kamin, ett stort bord eller en dagbädd. Man ser kanske framför sig hur man förlänger säsongen med att kunna vara utomhus men ändå skyddat. Då är det också bra att bestämma sig för om man vill ha el och vatten indraget och om man vill investera i en kamin.

Just detta växthuset har ett vackert golv av handslaget tegel. Ett tegel som suttit i några gamla murstockar. Väggarna är nertill uppmurade av lecablock och sedan putsade. Alla fönster är av samma typ och hittade på blocket efter idogt letande. Det visade sig vara svårt att hitta pardörrar så ett snickeri fick tillverka detta av några av de gamla fönsterrutorna. Taket kommer att vara i härdat glas.

Här syns en av de uppmurade odlingslådorna.

Utblick över köksträdgården där växthuset är placerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *