Bygg, Inspiration, Tips, Växter

En av vårens tuffingar

Våralväxing – Sesleria heufleriana

Denna tuffa lilla skapelse är enligt mig en riktig höjdare i sin litenhet. Den är tidig. Redan i mars-april börjar de små, först vita, och sedan svartvioletta axen visa sig på tunna men stabila stjälkar. Bladen är smala, gröna på ovansidan och matt blå på undersidan. Bladfärgen håller i sig långt in på hösten.

Dessa bilder är tagna i slutet av mars på västkusten.

Denna perenn kräver i princip ingen skötsel. Den är frisk och stark och inte utsatt när det gäller varken skadeinsekter eller andra skadedjur. Rådjur bryr sig inte om den. Den är verkligen snygg året runt och passar till och med att torka.

Här är ett riktigt fint exempel när man konsekvent hållit sig till denna växt i en plantering.

I stället för slänt har man här valt att använda sig av ett antal stödmurar med plantering emellan. Man har då konsekvent hållit sig till våralväxing för planteringen. Läget här är krävande. Det är både vindutsatt, blåsigt med salta vindar och i full sol. Det klarar denna lilla växt utan problem. Den klarar dessa tuffa miljöer och även torka bra. Såklart blir den ännu finare med lite extra mullrik jord och vatten då och då men den klarar sig ändå.

Tuvan blir ca 30-40 cm hög medan axen sticker upp ca 10 cm ovanför detta.

Våralväxing – Bladen växer som i en spiral och täcker på detta sätt effektivt de gamla, vissna bladen. När plantan har blivit gammal bildas ofta ett hålrum i mitten. Enligt gammal folktro kunde man här se älvorna dansa på våren.

Den passar såklart utmärkt att ha i krukor! Antingen i eget majestät för att åstadkomma en stram look eller blandat med andra svartblommande växter såsom svarta violer, mörka penséer eller kanske julrosor. Eller sätt den med ett gäng alliumbollar!

Den blev utsedd till årets perenn 2014 och det förtjänar den verkligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *