Frukt och bär, Växter

Äppelsäsongen

Det är ett äppelår i år! Det är underbart med detta överflöd och helt omöjligt att ta hand om det i den utsträckning man önskar.

Vi har tre spaljerade träd i trälårar på baksidan. Efter att ha ”råkat köpa” några billiga träd saknades plan om var de kunde planteras. Detta löstes genom att jag byggde trälådor som de planterades i. Läs mer här.

Denna höst ser det ut såhär.

Trots blåst har de klarat sig fint.

Vi valde tre olika sorter med olika tid att skörda. Det är en bra idé oavsett vad man odlar. Det har annars en tendens att komma allt på en gång.

Jag har ytterligare en favoritsort och det är Transparent Blanche. Jag har inte hittat placeringen för det trädet än men det finns med på min önskelista.

Äppelträd är tacksamma och bör finnas i varje trädgård. De ska om möjligt stå vindskyddat och soligt. Plantera i stor grop med väl genomvattnad rotklump. Luckra gärna sidorna i gropen lite extra om din jord är kompakt. Det underlättar för rötterna att breda ut sig. Med stor menar jag STOR. Gärna minst 80 cm djup och lika bred. Blanda jorden du grävt upp med ny planteringsjord för att få den mer fluffig.

Sätt ner störar som stöd redan vid plantering och förankra stammen. Låt kronan hamna över störarna så den kan svaja lagom mycket i vinden. Det gör att trädet etablerar sig stadigare.

Sätt trädet på samma djup som i krukan. Förädlingsstället, den lilla knölen längst ner på stammen, ska inte hamna under jord.

Fyll upp med jord. Bind fast med stadiga band i störarna. Sätt på gnagskydd. Vattna! Mycket! Fortsätt att se till att vattna hela första året.

1 reaktion på ”Äppelsäsongen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *