Frukt och bär, Växter

Aronia

Vi har en fantastisk aroniabuske på tomten. Svart aronia – Aronia melanocarpa. Den står i tomtgräns mot gatan och blir ett fint avbrott i den begynnande syrénhäcken. Den har inte fått något omhändertagande alls men växer något makalöst. Busken är 2,5 m hög och minst lika bred. I vanliga fall blir de inte så stora utan brukar stanna vid max 2 m. Det finns en lägre sort ”Hugin” med kompakt växtsätt som blir ca 1 m hög.

Aronia är en lättodlad, tålig och vacker buske som fungerar lika bra som solitär som till häckar och buskage. De trivs i både soliga och skuggiga lägen. Den är också anspråkslös vad gäller jordmån även om den verkar älska den kompakta lerjorden här. Den är dessutom väldigt härdig och trivs långt upp i landet.

Bladverket är tätt, blankt och mörkgrönt och får sedan underbara höstfärger. De får blad tidigt på våren och blommar sedan med vita klasar.

Aronia ger rikligt med svarta bär som är riktigt nyttiga. Vill inte påstå att de är särskilt goda rakt av men det kanske är en vanesak. Fåglar gillar dem och vi har en man som kommer förbi varje höst och plockar hinkvis.

Jag rekommenderar den varmt. På sätt och vis är det tråkigt att den inte tillhör de mer trendiga växterna då den är så tacksam.

Sätt den som en stor häck eller gärna i grupp med någon annan buske. Se bara till att väga in framtida omfång. Den kan lätt klippas till önskad storlek men det är mindre jobb om man slipper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *