Bygg, Frukt och bär, Växter

Blåbär

Nu blev det ett faktum. Jag måste plantera blåbärsbuskar!

Jag besökte min moster som bad att jag skulle hjälpa henne att plocka av lite blåbär. Hon hade redan plockat 15 liter och frysen var full av både blåbär och andra bär från trädgården. Så fina, så lättplockade och så goda. Man blev heller inte alldeles blå om fingrarna vilket faktiskt är behändigt.

Jag har alltid tyckt att blåbärsbuskar är ganska fula och trodde att de gav en handfull bär. Men jag har fått tänka om. Visst, de ser lite spretiga ut i växtsättet men har ljusgröna fina blad. De mognar också efterhand vilket gör dem väldigt praktiska.

Min plan är att sätta dem i en rad. Jag kommer att bygga en lång ”pallkrage” för att få upp höjden en aning. Den målas svart då svart gör sig fint mot bladverket. Tre meter lång, 50 cm bred och 30-40 cm hög. Där ska jag plantera tre buskar. De sätts i Rhododendronjord eller ogödslad torv då de är surjordsväxter. Jag har förstått att det faktiskt är viktigt och har stor påverkan.

Jag kommer att välja tre olika sorter. Dels för att det är kul att jämföra bären men det gynnar också skörden. Även självfertila sorter ger fler bär om de korspollineras. Det svåra blir att välja sort men de ska ha liknande växtsätt. Det finns både små buskar och tvåmetersvarianter.

Rotsystemet är rätt ytligt så det passar bra att plantera i pallkrage då man inte går på den jorden. Det är även lätt att komplettera med mer fluffig jord varje vår.

Nu ska jag titta ut bästa platsen. De vill gärna stå soligt men fungerar bra i halvskugga. De ska stå väldränerat men inte torrt. Låt dem inte torka ut. Om de står i pallkrake bör de få en extra skvätt vatten torra somrar. Å andra sidan riskerar de inte att frysa pga fukten i vår tunga lerjord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *