Frukt och bär

Körsbär

Jag har aldrig sett så mycket körsbär i vårt träd som i år! Fåglarna har också låtit oss behålla merparten av bären. Vi äter och äter och spottar kärnor åt alla håll. Jag tycker tyvärr att det är lite svårt att veta hur man ska ta tillvara denna rikedom. Det är ett styvt jobb att kärna ur den sort vi har. Att plocka in för att ha i en skål är inte samma sak utan de är absolut godast direkt från trädet.

Idag fick jag dock önskemålet att skapa en klassisk paj och fick då hjälp att plocka och kärna ur. Jag gjorde en pajdeg genom att köra de torra ingredienserna med smör i en matberedare och försiktigt hälla i vattnet lite om lite tills det blev en formbar deg. Medan den vilade i kylen en halvtimme blandade jag de urkärnade körsbären, socker, salt, citronsaft och pudrade på potatismjöl samt lite kanel. Kavlade sedan ut drygt hälften av degen till en mindre pajform och skar remsor av resterande deg som jag la i ett rutmönster ovanpå fyllningen.

8–10 bitar

Pajdeg

  • 6 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 2 msk strösocker
  • 3 msk maizena majsstärkelse eller potatismjöl
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 600 g körsbär, urkärnade
  • pudra på kanel
  • 1 krm salt

Grädda i 200 grader i 40-50 min, placera den långt ner i ugnen. Titta till pajen efter halva tiden så den inte blir alltför välgräddad. Sätt då in en plåt över.

Resultatet ser ni här!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *