Växter

Löktider

Jag, som så många andra trädgårdsfantaster, drabbas så här års av en lökmani. En febril planering av vilka sorter som ska hamna var inträder. Tyvärr kan jag inte plantera ut mina tulpaner i rabatter. Dels för att jag inte har några men också för att rådjuren tycker det är godis. Det behövs alltså en massa krukor.

Jag har alltid en strikt tanke om kulörer. Gärna många av samma sort och antingen väldigt mörka eller vita. Vita utan gult i helst.

Sen händer det oundvikliga. Jag ska börja välja och plötsligt har jag helt glömt bort mina intentioner. Jag plockar ivrigt på mig massor av fina sorter, härliga färgmixer och roliga former. Det ena efter det andra hamnar i korgen. Efter ett tag avtar takten och jag tittar ner. -Oj, vad mycket det blivit!

Då börjar jobbet med att välja bort och lägga tillbaka allt det där som faktiskt inte kommer att komma till sin rätt, bli fel i sammanhanget och inte ens få plats.

Jag får hitta en medelväg.

Detta är några av årets kandidater. Inser att jag nog är lite svag för rosa också…

Black parrot och Virichic
Brest och Exotic Emperor
Queen of Night. Bild från Odla.nu

Men någonstans, i en större och frodigare trädgård, ska jag ha ett ställe där allt sådant ska få plats. Och att det har legat i min shoppingvagn om än bara en liten stund, gör att det känns som jag nästan ägt blomman ett tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *