Garden hacks, Tips

Natursingel DEL 2

När jag lägger singel har jag gjort på lite olika sätt. Ibland har jag tagit bort grässvålen och ibland inte. När jag gör det får jag en massa gräsbemängd jord jag inte vet var jag ska göra av. Det blir såklart bra jord efterhand på komposten men det är många skottkärrelass som ska göras av någonstans.

Jag har aldrig gjort enligt konstens alla regler och grävt ur och lagt bärlager av kross och sand. Filosofin är att det är vi själva som ska ha det och nivån på arbetsinsatsen ska vara rimlig. Jag förordar inte det ena eller det andra utan visar bara på hur vi har gjort och att vi varit nöjda. Det enklaste är såklart bara att rulla ut markduk, ovanpå gräsmattan, sätta fast den med dukankare och skyffla ut singeln. När jag gjort det har jag inte haft några problem med att det vuxit igenom utan det ser precis likadant ut som där jag gjort ett mer gediget förarbete med att ta bort grässvål.

När jag däremot gjorde samma sak i vårt sommarhus blev resultatet ett annat. Där var det ingen gräsmatta jag täckte över utan snarare en vildvuxen stubbåker till gräsyta. Där har det vuxit igenom betydligt mer men det är inte så konstigt. Grästuvorna där är några riktiga överlevare, sega smålänningar. Där rensar vi nu och tänker att det nog kommer att mattas av inom några år.

Här hemma har jag på gaveln tagit bort grässvål för att komma ner lite i nivå då vi först hade en smal gång i singel.

Vi insåg att vi aldrig prioriterade att klippa den lilla sträng av gräsmatta där och att den kunde ersättas. Vi kunde därmed även begränsa kirskålens utbredning då den gillade att vi klippte gräset för sällan.

Nu känns det prydligare.

I förgrunden syns en utvärdering jag gör om vilken form och färg jag ska ha på trampsten. Jag är rätt säker på att den mörkare, kantiga blir bäst. (Den runda liknar nästan ett brunnslock!)

I fonden syns en lagerhägg som nu inte får bli större. Snart dags att klippa in och stamma upp lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *