Frukt och bär, Växter

Inlagd gurka med krondill

Fredagsbuketten jag skrev om tidigare ser fortfarande fin ut och doftar starkt och härligt när man går förbi. Idag fick den bidra med några dillkronor till inläggningen av gurka.

Jag köpte en påse ekologiska västeråsgurkor härom dagen men det visade sig att de inte var så goda att äta rakt av. Alltså fick jag prova att lägga in.

Jag använde mig av:

16 små gurkor
6 st krondillskronor
2 tsk gula senapsfrön
2 cm pepparrot skuren i tärningar

Skiva gurkorna och häll på vatten så att det precis täcker. Häll av och mät upp den mängd vatten det är och gör en saltlag av det med 0,75 dl salt / liter vatten. Häll över gurkskivorna igen och låt ligga i 4-5 timmar.

Häll av och skölj lätt. Varva gurka, dillkronor, pepparrot och senapsfrön i glasburkar. Koka upp inläggningslagen som består av:

1,5 dl ättika 12 %
2 dl vatten
2,5 dl socker
1 tsk salt

Låt koka några minuter för att sedan hälla det över gurkorna. Inläggningen har vid denna tidpunkt en fräsch krispig grön färg och man önskar att den så kunde förbli. Den kommer sakta att ändras till en ton mer lik ”köpe-gurka”. I mitt recept stod att locket skulle på när de svalnat och efter en vecka i kylskåp var de redo att äta. En vecka!? Hur ska jag kunna vänta en vecka?

De ser så goda ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *