Frukt och bär, Växter

Plommonträd

Jag vurmar för träd i trädgården. Det hörs ju på namnet att det bör finnas. Min dröm är att ha en liten fruktlund. I dagsläget uppskattar jag de träd som fanns här när vi flyttade in. På baksidan har vi ett förvuxet plommonträd. Det är enormt och vi har faktiskt fått professionell hjälp att beskära det.

Trädet som planterades har lila, goda plommon. Under årens lopp har det skjutit massor av sidoskott från grundstammen som inte tagits bort. Nu har de vuxit om och tagit överhand. Rådet vi fick var att inte försöka ta bort dem då trädet förmodligen skulle dö då. Vi får hitta en balans mellan de två. Det syns tydligt vad som är vad. Grundstammen har en mer vild karaktär och grenarna översållas av små, vita blommor på våren och får gula små plommon tidigt på säsongen. Det positiva är att de är tidigare än den andra sorten och på detta vis får vi plommon i två omgångar, på samma träd.

Tyvärr kan de gula bara plockas inom en väldigt snäv tidsperiod. Sedan trillar de. Åker man bort en vecka i augusti kan det se ut såhär när man kommer hem. Särskilt om det blåser en dag.

Stammen ser nu ut såhär. Väldigt svårt att avgöra vad som är vad. Vår uppgift får bli att hålla efter det på bästa sätt och se till att det håller sig friskt. Inte en helt lätt uppgift när grenarna slingrar sig runt och skaver på varandra.

De lila plommonen är underbara. Smaken är söt men det finns en syrlighet där. De mognar långsammare och sitter fast bättre. Det är dock inte mycket längre tid man har på sig att plocka. Närmaste veckan blir det sylt- och chutneykok samt infrysning av uppskurna plommon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *