Garden hacks, Inspiration, Tips

Ljus

Trädgården består av mer än växtlighet. Av mer än träd, buskar och det som odlas. Den består i högsta grad av ett samspel av ljus och mörker, av sol och skugga. Tänk er när man tecknar och hur man med ett par pennstreck som symboliserar skugga genast får fram formen. Skuggan hjälper till att forma volymerna.

Nu under den mörka årstiden blir det mer påtagligt. Ljussättning av en trädgård kan göras på så många sätt. Avancerad ljussättning bör planeras, provas/ritas in och troligen förberedas med att gräva ner elkablar till olika punkter men den kan också göra underverk.

När man gör en sådan ljussättning finns det en del att tänka på:

  • Testa belysningen och se om det blir som tänkt. Detta kan göras med en lång skarvsladd och en spotlight.
  • Tänk tredimensionellt. Belys vertikala ytor. Det ger stor effekt.
  • En sten kan belysas både framifrån och bakifrån beroende på vilken effekt man vill uppnå.
  • Ett träd kan belysas både nedifrån, så grenverket blir upplyst, och uppifrån, så det bildas en ljus, välkomnande plats under. Har man möjlighet kan ljuskällan då sättas en bit ut från stammen och bildar då ett fint skuggspel under. Blända av ljuskällan så den inte syns. Det fungerar att lägga en sten framför om inte växtligheten räcker till.
  • Tänk också på att alltid använda produkter som är godkända för utomhusbruk.

Men även små insatser kan ge en dynamik. En enkel ljuslykta på farstutrappen ser välkomnande ut. Några lyktor över altanen i sommarnatten.

Själv har jag faktiskt hela året solcellslyktor lite här och var. När jag tittar ut genom köksfönstret finns det alltid ett stilleben, en grupp krukor med innehåll efter årstid samt en ljuslykta på bordet utanför.

Nu när snön bäddar in trädgården i sitt vita täcke blir det mer påtagligt. De ljuspunkter som lyser upp det mörka får plötsligt hjälp av gnistrande snö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *