Garden hacks, Inspiration, Tips

Moodboards

Såhär års känns det ibland motigt med trädgård för mig. Under veckorna är det alltid mörkt den tid på dygnet man är hemma och på helgen blir det regn och rusk och kallt om fingrarna.

Då kan det pigga upp med lite planering. Man kan bläddra i trädgårdstidningar och trädgårdsböcker vilket är härligt. Man kan titta på vackra bilder på Instagram och läsa bloggar. Trots detta kan det ibland vara svårt att överföra alla fina idéer från trädgårdar till sin egen. Det är lätt att drabbas av en känsla att det är övermäktigt att få till. Jag har löst det genom att göra moodboards.

Det är så lätt och är en trevlig sysselsättning. Den hjälper mig att skapa en intention, en riktning med vad jag vill uppnå.

Jag brukar jobba med färger, former och material. Det kan vara urklipp ur tidningar – både miljöbilder och bilder på olika produkter, färgprover, blad och växter.

Här är ett exempel.

Jag vill på något ställe ha en djärvare färgskala. Mörkt rött – nästan svart, tydliga bladformer och varierande former. Detta ska ställas mot en diskretare bakgrund. Här hämtar jag in färgen från trädäcket. Grå målarfärg kan användas på möbler eller vertikala skärmar. Ett tips när det gäller grå kulör utomhus är att ta en varmare ton av grått. En neutral eller en kall ton kan nästan upplevas lite lila.

Jag googlar sedan växter som kan passa in. Efter det tittar jag om jag har något i gömmorna som kan passa (vilket jag ofta har då jag hellre sparar än rensar ut…). Det kan vara krukor, flaskor, tyger eller andra saker.

Sten – är jag svag för. Det har nog alla som läser bloggen förstått. Mjukt rundade, kantiga storgatsten, natursingel i olika storlekar. Något passar alltid. I detta arrangemanget blir det vita stenar.

Det finns så mycket fint när det gäller trädgård. På detta sätt undviker jag att det blir en blandning av allt och ett för rörigt intryck.

Börja med att prova er fram. Moodboards är också något man blir bättre och bättre på. Till sist ska känslan av att resultatet blir så bra att man bara måste realisera det i verkligheten infinna sig. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *