Tips, Växter

Olivträd

Olivträd – Olea europaea – har de sista åren blivit riktigt rimliga i pris. De finns i alla storlekar så där bör finnas något för alla smaker och plånböcker. Jag tycker de verkligen bidrar till en kontinental stämning och medelhavskänsla när de silvergröna bladen reflekterar sommarsolen.

Några olivträd i zinkkruka, korg eller terracottakruka gör skillnad. Vi har främst samlat medelhavet till en av våra altaner. Där finns blåregn, citrusträd och en nyplanterad vindruva.

De är lätta att sköta och trivs utmärkt utomhus hela sommarsäsongen.

Nu när hösten är här måste de tas om hand. De är förhållandevis tåliga och tål den första nattfrosten. Jag brukar ha mina ute så länge det bara går. Det blir ändå många månader i boden där de lätt blir för torra, får för lite dagsljus och har det lite kämpigt.

Vinterförvara frostfritt på en ljus och sval plats, 5-12 grader. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Vattna sparsamt men låt det inte torka ut. Lätt att glömma att titta till dem under den mörka tiden. Det är ofta växter som behåller sina blad över vintern som är i behov av bättre ljus.

Jag har även haft olivträd inomhus i vardagsrummet och de har klarat sig helt ok. De tappar en del blad men ser inte tråkigare ut än de som fått stå i boden. Då får man njuta av dem även under vintern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *