Frukt och bär

Päron

Detta är både önskedrömmen och fasan för många. Massor av frukt men klarar trädet av det? Det är alltid klokt att gallra men ack så svårt. Man vill ju trots allt försäkra sig om att det blir lite frukt och tänk om man tar bort för mycket och så blir frukten som är kvar dålig av någon anledning.

I år har vi fått mycket päron. Jag menar MYCKET. Vårt träd har inte haft så mycket päron sammanlagt under de år vi bott här. Kvalitén är hittills perfekt och vi har bara väntat på att få börja plocka ordentligt. Vi har visst ätit något päron per dag sista veckan och det har varit gott såvida man gillar hårda päron.

Men såklart knäcktes en gren härom natten. Det gick att med en såg reparera lite av den skada som uppkommit där grenen bröts. För att förekomma får vi nu plocka ner fler päron trots att de inte är helt mogna.

Trädet beskars professionellt härom året men det är ändå svårt att på egen hand hålla det i den luftiga form man helst önskar. Vattenskotten är många och jag tittar i min bok ”Beskärningsboken” av Klaus Vollbrecht och försöker.

Tänk ändå att en gren kan innehålla så mycket frukt. Man upphör inte att förundras. Nu får det bli att koka päronmarmelad, inkokta päron, tarte aux poires dvs päronpaj och annat. Jag provade att torka päronskivor likt äppelskivor. Det blev inte bra. De smakade ingenting, var bara sega och det mest framträdande var de små hårda korn päron består av. Men man måste ju prova och utvärdera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *