Växter

Smultron

Smultronen tar över! Vi planterade för några år sedan smultron i de pallkragar där vi har röda vinbär respektive rabarber. Jag såg framför mig att det skulle täcka jorden fint undertill. Det var med stor tvekan de tog sig där. När de däremot fått fäste på andra sidan pallkragens kant, direkt i singeln, tog det fart – lavinartat. Jag har många gånger tänkt att jag skulle dra bort allt och snygga till men när doften av smultron slår emot en när man rundar knuten och när man kan komplettera sin morgonfil med några bär tänker jag att det får vänta tills de inte ger så mycket bär längre.

Smultron är en fin växt. Fin färg och god täckförmåga. Den kan växa i helskugga och den är snabb. Jag har hört att folks sandlådor har blivit övervuxna över en semester. Jag fick en gammal sort av en granne i Skåne och tog med lite revor vid flytten. Vill man ha smultron under mer kontrollerade former kan man med fördel välja månadssmultron. Sorten ”Rügen” är lätt att få tag på. De ger riktigt med stora bär under hela sommaren. De har heller inga revor eller utlöpare utan behåller sin form. Sätt en rad som kantväxt eller rama in en plantering. Det är också fint att sätta en rundel under ett träd. Jag har inte provat att fröså då jag på beskrivningen upplever att de är lite pyssliga så jag köper färdiga småplantor. De är perenner och det räcker med småplantor. De tar sig fint.
Jag upplever också att de tål torka mycket bra. Behöver aldrig vattnas utan ser fina ut. Mängden bär minskar säkert vid torra somrar men plantorna överlever. Behöver man spara på vatten är det ett enkelt val. Man får lite mindre och färre bär men bladen håller sig fina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *