Växter

Taggfria björnbär

Vi planterade vårt björnbär för några år sedan. Det är en taggfri sort och jag fick en avläggare från en buske. Tyvärr vet jag inte exakt vilken sort det är.
Det är inte svårt att göra en avläggare. Man tar en gren, gärna en som petar åt fel håll, böjer ner den försiktigt och lägger något  tungt på så den vidrör jorden. Är grenen svår att böja så skopa upp en liten hög med jord som den läggs i och lägg på en sten. Den kommer där att börja rota sig. När hösten kommer skär du av grenen mot moderplantan till och planterar. Vattna vid och efter plantering så den hinner etablera sig innan vintern kommer.
Räkna med att det tar några år för att få en stor fin buske men då blir du rikligt belönad.

Beskärning:
Beskärning är ofta ett lite komplicerat kapitel. Det sägs att det är bättre att beskära för mycket än för lite men var går gränsen?! Tänk om jag beskär alldeles för mycket? Med björnbär är det dock lätt! De skjuter långa skott under sommaren. Se till att binda upp och forma dessa efter hand i den mån det går. Rikta åtminstone åt rätt håll. Årets grenar med bär är ofta lite i vägen men gör så gott du kan. Det underlättar då de nästa år ska digna av bär och då är betydligt mer svårhanterliga och tunga. Årets grenar med bär klipps nämligen av på hösten när du skördat. Klipp bort hela grenen, ända nerifrån, då den gjort sitt. Då är det lättare att forma de nya skotten så det kommer in så mycket ljus och luft som möjligt. Ett trevligt litet arbete på senhösten då det inte är så mycket annat att göra i trädgården. Förberett och klart för nästa säsong!

Foto taget 10 juli 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *